Když internet lže

Pokud něco nevíme, obrátíme se na internet. Pokud něco hledáme, také se podíváme na internet. Internet se zkrátka stal neocenitelnou pomůckou našeho každodenního života a usnadňuje nám práci. Občas ale narazíme na informace, které však spolehlivě nelze úplně oddělit od pravdy. Často se stává, že něco, co začalo jako vtip, najednou přeroste v seriózní hnutí, jako například Flat earth society, které se snaží přesvědčit lidstvo, že země je placatá, ať už to zní hloupě – čerpají informace právě z internetu a mnohdy bible. Ale dejme tomu.
 značka chyby

Čistidlo jako lék

Není to ani tak dávno, co na různých internetových stránkách zabývajících se zdravím a zdravým životním stylem proběhla zpráva nebo spíše článek, jak se zbavit dotěrných bakterií a parazitů. Spíše než seriózní vědecká či odborná práce to však byl výplod fantasie nějakého velmi paranoidního jedince a hypochondra, jenž viděl nemoc za každým rohem. Celý článek byl o tom, že v našem těle existuje spousta bakterií a mikrobů a virů, a jak víme z reklam na čistící prostředky do záchodu, to je to nejhorší, co může být! Celý článek se snažil být co nejvíce šokující, i když každému, kdo měl alespoň jednou biologii na střední škole dojde, že bakterie, viry a mikroby jsou součástí našeho organismu a že žádné nemoci, pokud mají původ v nás, nevyvolávají, ba právě naopak, jsou velmi prospěšní. Avšak to je v rozporu s tímto psaným šílenstvím, které naopak tvrdilo, že jediným „lékem“ je vypít bělidlo, které efektivně všechny ty hrůzy z těla vyžene a vy pak budete čístí jako vyleštěný stůl.
 naběrka a prášek

Pomohlo to?

Ani omylem, spousta lidí kvůli důvěře k těmto očividným dezinformacím zemřela a ti, co neumřeli na otravu, následně strávili pěknou řádku dní v nemocnici. Paradoxem tedy je, že jejich honba za čistotou a zdravím je přivedla až k druhému konci. Uvěřit informacím na internetu je velmi lehké, ještě lehčí je ověřit si, jestli jsou či nejsou pravdivé.